Talk & Vision Blog

Videoconferencing in het onderwijs biedt veel mogelijkheden

academy 180Videoconferencing wordt steeds vaker toegepast bij samenwerkingsverbanden tussen verschillende organisaties: een snelle en effectieve oplossing voor face-to-face ontmoetingen. De mogelijkheden van videoconferencing liggen echter niet alleen in de zakenwereld. Zo zien we bijvoorbeeld dat er in het onderwijs steeds meer gebruik wordt gemaakt van videoconferencing.

Maar welke mogelijkheden biedt videoconferencing voor het onderwijs? In dit blog lees je over verschillende mogelijkheden en hoe je deze in praktijk kunt realiseren. Leerlingen kunnen zich namelijk al op jonge leeftijd ontwikkelen op het gebied van globalisering, samenwerking en communicatie.

Laat experts spreken
Met behulp van videoconferencing kun je een les leuker en interessanter maken: zo kun je als docent eenvoudig een (internationale) expert 'uitnodigen' die alles kan vertellen over het betreffende onderwerp of vak. Dit geeft gastcolleges meer diepgang. Bovendien creëer je een grotere interesse bij de leerlingen voor het onderwerp. Door een externe expert aan het woord te laten via conferencing, hoeft hij of zij geen lange reis af te leggen naar de school. Dit bespaart niet alleen tijd, maar ook aanzienlijke reiskosten.

Virtueel samenwerken
Met behulp van videoconferencing kunnen leerlingen in Amsterdam zonder problemen samenwerken met leerlingen in Londen. Hierdoor leren leerlingen al op jonge leeftijd samen te werken met leeftijdsgenoten die een andere taal spreken en in een andere cultuur leven. Zonder virtueel samenwerken is een dergelijk samenwerkingsverband erg lastig en onbetaalbaar. Maak het voor leerlingen mogelijk om al op jonge leeftijd kennis te maken met globalisering en het feit dat grenzen geen beperkingen vormen bij internationale samenwerkingsverbanden.

Kijkje in andermans keuken
Videoconferencing geeft leerlingen de mogelijkheid om hun algemene kennis te ontwikkelen. Er worden veel online cursussen aangeboden die optimaal gebruik maken van beeldmateriaal. Daarnaast kunnen educatieve schooltripjes ook virtueel worden georganiseerd. Ter uitbreiding van een biologieles is het bijvoorbeeld mogelijk om real-time een knieoperatie bij te wonen of natuurwonderen te laten zien. We weten het allemaal: "een beeld zegt meer dan 1000 woorden".

Universiteit van Nederland
De populariteit van het internet en de behoefte om kennis te verspreiden heeft in Nederland geleid tot een mooi initiatief, namelijk de Universiteit van Nederland. Iedereen kan via de website gratis online colleges volgen die door de beste hoogleraren van Nederland worden gegeven. Op deze manier kan iedereen op virtuele wijze zijn algemene kennis uitbreiden.

Talk & Vision biedt een compleet portfolio aan van samenwerkingsoplossingen waaronder videoconferencing. Leerlingen leren tegenwoordig al op jonge leeftijd om te gaan met tablets, smartphones en computers. Een logisch gevolg hiervan is dat we in het onderwijs virtueel gaan samenwerken en leren met behulp van mobile devices. Virtuele samenwerking en lessen zijn een goede voorbereiding op de toekomst!

Neem contact met ons op om de mogelijkheden te bespreken:

Neem contact met mij op

Topics: samenwerken, Onderwijs, videoconferencing